28 Şubat 2018 Çarşamba

Ankara' da Gezilecek Yerler



ANITKABİR

Türk tarihinin en önemli anıtlarından biri. Atatürk’ ün ve İsmet İnönü’ nün mezarı karşı karşıya. Milli nücade öncesi ve sırasındaki, tüm belgeler, resimler o zamanın gazeteleri hepsini görüp inceleyebiliyorsunuz. Hediyelik eşya dükkanıda var. Aslanlı yol ve nöbet tutan askerler efsane. 09:00 ile 17:00 arası açık. Giriş ücretsizdir.








HACI BAYRAM CAMİSİ


Ulusta bulunan cami ve çevresi tarihi bir yerdir. Hacı Bayram Veli Hazretlerinin türbesi görüşe
açıktır. Restorasyon sonrası daha güzel oldu. İçinde çarşıları mevcut. Yatsı namazına kadar açık. Ankara kalesine çok yakın. Etrafındaki tarih kokan ahşap evleri ve maneviyatıyla görülmesi gereken tarihi bir yer.








ANADOLU MEDENİYETLER MÜZESİ

En iyi müze ödülünü almış ödüllü bir müzedir. Kronolojik sırayla yerleştirilmiş eserlere ait detaylı açıklamaları, bizden önceki medeniyetlerde yaşamış insanlara ait eşyaları incelemek ayrı bir deneyim. Çevresindeki tarih ve binanın yapısı da ayrı bir görülesi sebep. Müze kart geçiyor. Gözcü sokak no: 2 Ulusta Ankara kalesinin yanında. 08:30 ile 17:30 arası açık.







ANKARA KALESİ


Ankara Kalesi ve çevresi, Ankara’nın eski yerleşim yeri olduğu için tarihi mekanların çoğu burada. Ankara Kalesinin sadece manzarası görülmeye değer. Maalesef kendi haline bırakılmış yeteri kadar korunamamış bir tarih. Ama Ankara’nın en önemli eserleri Ankara Kaleside dahil olmak üzere Ulus ve çevresinde bulunuyor. Ankara Kalesi, Aslanhane Camisi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Hacı Bayram Cami (Yukarda detaylı anlattım), Roma Hamamı Kalıntıları, İlk TBMM, Etnoğrafya Müzesi, Resim / Heykel Müzesini ve tarihi çarşıları gezmelisiniz.



ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ

Herkesin kesinlikle gezmesi görmesi gereken çok değişik duygular yaşadığınız bir müze. İbretlik hikayeleriyle içiniz sızlıyor. Çok değişik duygular içinde geziyor çok etkileniyorsunuz. Her bölümde türküler karşılıyor sizi. Müşahade odaları ve tecritler kısmındaki karanlık dar küçücük odalar ve içindeki mumdan yapılmış gerçek gibi olan mahkumlar ve onların " ben yapmadım" "ben suçsuzum" vb gibi feryat figan seslendirmeleri çok ürkücü. Aynı şekilde disiplin hücreleri ve zindanlarda öyle. Tanınmış bir çok siyasetçi, sanatçı, şair yazar, belli dönemlerin meşhur isimlerinin kaldığı koğuşlar, eşyaları, mektupları, eserleri resimleri çok ilgi çekici. O dönemlerin gazeteleri haberleride mevcut.Giriş 5 Lira. 10:00 ile 17:00 arası Ulucanlar göz hastanesi yanında.
 Ulucanlar Cezaevi Müzesi Videomu İzlemek isterseniz  buraya tıklayınız.


HAMAMÖNÜ

Tarih kokan Otantik bir yerdir. Eski Ankara evlerinin restorasyonla çok daha güzel hale getirildiği, içinde gümüşçülerin hediyelik eşya satan dükkanların, restoranların küçük parkların buunduğu, oturup sohbet edilebilecek mekanların bulunduğu gezilesi görülesi bir yer. Ulusa yakın Hacettepe civarında. Bahçesinde Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’ nun kabri ve dergah müridlerin eski mezarlarınında bulunduğu Taceddin Dergahını gezmeyi unutmayın.





MEHMET AKİF ERSOY’ UN EVİ

Milli marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy’ un hamamönündeki evi müze haline getirilmiş. Küçük mütevazi bir ev. 15-20 dakika sürmez gezmeniz. İçindeki mumdan canladırmalar ayrı bir hava katmış.





HAVA KUVVETLERİ MÜZESİ

Etimesgutta bulunan müze THK’ nın kurulduğundan bu yana mevcudiyetinde bulunan ve ceşitli harekatlarda da etkili olarak kullanılmış uçakların, bu uçaklara ait motorların, helikopterlerin, uçaksavar ve radarların sergilendiği müzedir. Doğal olarak halen kullanımda olan uçaklar sergilenemiyor. Bunun yanı sıra prototip uçaklar görülebilir. Müze binası küçük ama, açık alan ve uçaklar büyük alanda. Özellikle havacılık merakı olanlar ziyaret edebilir.




ROMA HAMAMI AÇIKHAVA MÜZESİ

Ulus çankırı caddesinde bulunan Açıkhava müzesi biraz bakımsızda olsa tarih kokuyor. Geniş bir alanda Roma Dönemine ait tarihi kalıntılar var. Roma hamamı açık hava müzesinden Ankara kalesine alttan gizli geçitlerin olduğu söyleniyor. Fakat yine aldığım duyumlara göre bu geçit giriş çıkışları beton dökülerek kapatılmış. Burası gezilesi görülesi bir yer.





ATATÜRK EVİ MÜZESİ

Atatürk Orman çiftliği içerisinde Atamızın Selanikte doğduğu evinin birebir aynen kopyalandığı müze. Dönemin en itinalı dokumaları ile yapılmış örtüler ve dekorasyon renklerin uyumu ve atanın kıyafetleri oldukça büyüleyici. Anlatılmaz yaşanır denilenden.






DİĞER GEZİLECEK OLAN BAZI MEKANLARI AŞAĞIDA SUNUYORUM.

1. Kocatepe Camisi

2. Eymir Gölü

3. Mogan Gölü

4. Estergon Kalesi

5. Göksu Parkı

6. Pirinç Han

7. Pembe Köşk

8. Ptt Pul müzesi

9. Yeni Cami

10. Atakule ve Seymenler Parkı







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder